Nou paper de les persones grans en el futur de la societat




La participació ciutadana està sent, de manera creixent, un objectiu social. Els responsables públics busquen, cada cop més, una major transparència, la coproducció en projectes o donar poder a les persones per prendre part en les decisions. Ens trobem amb una clara trucada a la participació, tant per part dels dirigents com de la pròpia ciutadania. La societat ha de crear condicions favorables per al desenvolupament d'una implicació creativa i participativa de la diversitat de la població. 

La filòsofa Martha Nussbaun, premi Príncep d'Astúries de Ciències Socials 2012, ressalta que "millorar la qualitat de vida de les persones requereix decisions polítiques intel·ligents i la participació dedicada de molts individus". Les persones grans hem d'assumir un paper més actiu en la generació de valor públic. No només necessitem salut o seguretat per viure o per envellir dignament, sinó que també hem de disposar d'oportunitats de participació social. Per això és imprescindible que sortim de la nostra rutina o de la nostra zona de confort, i que complim amb els nostres drets i obligacions com a ciutadans, tot exercint un rol de participació activa en benefici de generacions presents i futures. A més, per poder aportar coses a la societat, hem d'estar empoderats. La lògica del perfeccionament humà no és "he de servir als altres per ser millor", sinó "he de ser millor per servir als altres" i així, paradoxalment, acabarem servint-nos a nosaltres mateixos i serem més feliços.

Hem de mantenir el paper de responsabilitat social que les persones grans hem exercit a altres etapes de la nostra vida i potenciar-lo a mesura que complim anys. Per tant, hem de disposar de marcs i entorns que facin que aquesta tasca sigui possible i més senzilla. 

He seleccionat dos exemples d'estratègies per a la participació activa de persones grans. El primer es refereix a la nostra participació en el disseny de les nostres ciutats i el segon, al lideratge que hem d'exercir per millorar la societat.

La Xarxa de Ciutats i Comunitats Amigables amb les Persones Grans, creada per l'Organització Mundial de la Salut, ens ofereix una oportunitat per ser agents actius del disseny, la redefinició i la millora de les ciutats en què vivim. No suposa un programa pensat "per a" les persones grans, sinó un procés participatiu i creatiu realitzat "amb" i "per" les pròpies persones grans. L'objectiu és aconseguir entorns millors on viure en totes les etapes de la vida, amb beneficis per a tota la societat, i on envellir no sigui un problema per seguir vivint amb llibertat, autonomia, seguretat, benestar i participació. S'ha demostrat que les ciutats on les persones grans viuen amb més qualitat són llocs millors per a qualsevol generació. (Per a més informació:  https://ciudadesamigables.imserso.es)

El lideratge de les persones grans implica valors de compromís, empatia, integritat, honestedat, proactivitat, responsabilitat i implicació per fer les coses millor, i fer coses millors, en benefici de tota la societat. Implica un canvi de paradigma en què passem de ser simples agents passius, que rebem prestacions i consumim recursos, a ser líders actius que aportem, proposem i generem oportunitats. Les persones grans estem implicades en tot allò que passa a la societat i hem de mantenir una actitud responsable per liderar els canvis necessaris. La gran heterogeneïtat de situacions implica que el nostre lideratge també pugui ser divers i que triem implicar-nos en activitats laborals, de voluntariat, culturals, comunitàries, organitzatives, esportives o familiars. No és una qüestió de competir amb altres grups, sinó de compartir i inspirar el canvi, consensuant el que es pot fer i el que no es pot fer, i com fer-ho. Seguint la premissa que "sols podem fer poc, però junts podem fer molt", l'associacionisme és una bona estratègia per aconseguir millors resultats. Les organitzacions socials i de persones grans han d'impulsar el lideratge, tot fomentant la iniciativa i la creativitat, i implicant i comprometent totes les persones, comunicant eficaçment els missatges i tenint representació als òrgans de decisió social, política i econòmica. (Per a més informació: www.forolidea.com). 

L'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) reconeixen que el desenvolupament només es pot assolir si s'hi inclouen totes les edats. Empoderar les persones grans en tots els àmbits, incloent-hi la seva participació en la vida social, econòmica i política, ajuda a garantir la inclusió i a reduir les desigualtats, tal com recull la Temàtica de 2019 de l'1 d'octubre, Dia Internacional de les Persones d'Edat.


Cristina Rodríguez-Porrero Miret
Secretària de Fundació Pilares per a l'autonomia i del Fòrum LideA, 
exdirectora del Ceapat-Imserso



HOME